Wetenschappelijke onderbouwing

Emotional Freedom Techniques

Er zijn verschillende wetenschappelijke studies gedaan die bewijzen dat EFT en andere aanverwante methoden werken. Dat EFT werkt is duidelijk. Er zijn verschillende verklaringen voor.

 

Amerika:

In Amerika heeft de vooraanstaand celbioloog Bruce Lipton bewijs gevonden dat EFT niet het gevolg van een klacht aanpakt, maar dat EFT direct naar de kern van het probleem toe gaat. Met EFT werk je op celniveau. Dit is de reden waarom EFT en aanverwante methoden zo snel en krachtig werken zonder door een heel diep dal te moeten gaan met medicatie of langdurige therapie. Je gevoel vertegenwoordigt een totaalpakket van de verbonden blokkades die gevormd zijn door negatieve ervaringen. EFT werkt via je onderbewustzijn en is geen praat-therapie. Je onderbewustzijn beheerst 95% van de dingen die je doet en denkt. Daarom is EFT zo krachtig en snel.

Familiaire belasting: Bruce Lipton legt uit dat de stress-lading in je hersencellen zelfs kan worden overdragen op je nageslacht. Door de stress-lading op de hersencellen van je ouders kan je dus familiair belast zijn. Je staat open voor bepaalde eigenschappen en of ziekten in een orgaan die in verbinding staan met de hersencellen die betrokken zijn met deze traumatische gebeurtenissen. De stress-lading van een herinnering kan zelfs 7 generaties genetisch worden doorgegeven aan het nageslacht. In de genetica spreekt men over epigenese. EFT kan dit doorbreken omdat je op celniveau aanpakt. De stress-lading van de hersencellen kan door EFT worden geneutraliseerd.

 

Israel:

Er zijn in Israel hersenscans gemaakt. Deze tonen aan dat disfunctionele (getraumatiseerde) hersencellen razendsnel genezen door de behandeling met EFT. Met Cognitieve-Gedrags-Therapie blijkt dat er minder resultaat is en een langere behandeltijd nodig is. Bovendien blijft er bij C.-G.-T. een grote kans op terugval bestaan.

Studie Israel: Hersenscans EEG neurologische gondslag EFT. (Effect over 4 weken in 12 behandelingen)

Gezonde hersenen

pre-therapeutisch

4 sessies

8 sessies

12 sessies

Blauw= gezonde hersenscan Turquoise= licht disfunctioneel Roze= gemiddeld disfunctioneel Rood= ernstig disfunctioneel

Zie voor meer info studie: https://www.innersource.net/ep/articlespublished/neurological-foundations.html

In Israel is mede door deze bijzondere resultaten besloten dat EFT als vak op scholen wordt gegeven. Kinderen hanteren daar iedere dag op school EFT al vanaf de basisschool.

 

Mijn ervaring:

Als therapeut valt me op dat de cliënt tijdens een intake-consult zich over het algemeen niet kan voorstellen dat er na het eerste consult al veel effect zal zijn. Na de sessie kunnen cliënten zich nauwelijks meer herinneren dat ze ernstige klachten hadden. Daarom begin ik altijd met het vragen naar de verwachting van de behandeling en hoe ernstig de klacht is voor de behandeling. Als ik de cliënt na het eerste consult vraag hoe ernstig de klacht was toen deze binnenkwam, kunnen ze zich dat vaak niet meer voorstellen.

Hoe is dit te verklaren? Als je een gevoel van onveiligheid, verdriet of angst oproept, wordt glutamaat (neurotransmitter) geproduceerd. Dit hormoon zorgt voor de opslag van angst, verdriet en andere gevoelens. Door EFT toe te passen wordt er Serotinine en Gaba (gamma-aminoboterzuur) geproduceerd. Gaba en serotinine voorkomen samen de opslag van glutamaat. Glutamaat zorgt normaal gesproken voor de (opslag) herinnering van een stress- of angstsituatie. Omdat glutamaat daar nu dus niet voor kan zorgen, vergeet de cliënt ook hoe erg het ook weer was toen deze voor het eerst binnenkwam. Ze kunnen het zich daadwerkelijk haast niet meer herinneren. Er is een gevoel van rust ontstaan. EFT heeft direct invloed op de neurotransmitters in je hersenen. Je behandelt dus op celniveau.

Zo ontdekte Tapas Flemming die TAT ontwikkelde, dat allergische reacties in verbinding kunnen staan met een trauma. Bij de behandeling van een allergie met TAT, bleek dat vele patiënten tevens de lading van ernstige trauma’s kwijt raakten. Flemming ontdekte dat het andersom ook werkte. Dus als je een trauma op wist te lossen, de allergie ook daadwerkelijk verdween. Het voedsel dat bij het ontstaan van het trauma in behoorlijk mate is genuttigd, wordt waarschijnlijk gerelateerd aan een situatie waarin we nooit meer terecht willen komen. Als je ziek wordt van bedorven voedsel wil je dat voedsel nooit meer van je leven eten. Je herinnering zegt: als je dit eet ga je dood! Dus wordt jij nog steeds ziek van het denken aan het voedsel waardoor je ooit zo ziek bent geworden. Het trauma kan zo’n antipathie tegen het voedsel veroorzaken dat er een allergische reactie kan ontstaan.

Recent wetenschappelijk onderzoek naar EFT

 

Kennisbank wetenschappelijk onderzoek

Psychological trauma symptom improvement in veterans using emotional freedom techniques: a randomized controlled trial.
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23364126

Brief group intervention using emotional freedom techniques for depression in college students: a randomized controlled trial.
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22848802

The effect of emotional freedom techniques on stress biochemistry: a randomized controlled trial.
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22986277

 

Effect of the emotional freedom technique on perceived stress, quality of life, and cortisol salivary levels in tension-type headache sufferers: a randomized controlled trial.
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23452711

The immediate effect of a brief energy psychology intervention (Emotional Freedom Techniques) on specific phobias: a pilot study.
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21571234

Evaluation of a meridian-based intervention, Emotional Freedom Techniques (EFT), for reducing specific phobias of small animals.
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/12945061?dopt=AbstractPlus

 The heart field effect: Synchronization of healer-subject heart rates in energy therapy.
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20664147

Pilot study of emotional freedom techniques, wholistic hybrid derived from eye movement desensitization and reprocessing and emotional freedom technique, and cognitive behavioral therapy for treatment of test anxiety in university students.
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19913760

Psychological trauma symptom improvement in … [J Nerv Ment Dis. 2013] – PubMed – NCBI
https://www.ncbi.nlm.nih.gov

PubMed comprises more than 22 million citations for biomedical literature from MEDLINE, life science journals, and online books.

Meer dan 100 gepubliceerde onderzoeks-artikelen waaronder:

 • 50 randomized controlled trials (RCT’s)
 • 40 pre-post outcome studies
 • 4 meta-analyses
 • 5 systematic reviews
  en honderden case-studies

Studies gaan o.a. over de volgende onderwerpen:

 • Angst (waaronder examenvrees onder studenten)
 • PTSS, post traumatisch stress syndroom
 • Depressie
 • Fobieën (meest angsten voor kleine dieren)
 • Verslavingen
 • Eetverslaving en afvallen
 • Verbeteren van sportprestaties

Wetenschappelijk onderzoeken EFT zijn te vinden op:

Website van EFT International
Website van EFT Universe

Literatuur:

 • De biologie van de overtuiging, (The
 • Biology of Believe) Bruce Lipton
 • Je geniale genen, (The Genie in your Genes) Dawson Church
 • The Science behind Tapping, Peta Stapleton

Praktijk:

EFT-Nijmegen-Sanitas

Schoolstraat 14
6641 DC Beuningen
Tel: 06 38632729
info@eft-nijmegen-sanitas.nl

Copyright:

EFT-Nijmegen-Sanitas 2020

Vormgeving:

Web en Logo

  EFT-Nijmegen-Sanitas
  Voorbij Dyslexie
  Guen Leesberg